2-Artvin;
Coğrafi;
Komşular; Çoruh Nehri’nin solunda meyilli bir vadide yer alan Artvin, Erzurum, Ardahan ve Rize ile komşudur.
Yüzölçümü; 7436 km2.
İlçeler; Ardanuç, Arhavi, Borçka, Hopa, Murgul, Savşat, Yusufeli.
İklim; Farklı eğimlerdeki dik ve yüksek tabakalar üzerine kurulu bir il olan Artvin’de ılıman Karadeniz iklimi –her mevsim yağışlı, yazın ılık, kışın serin– görülmektedir.
Bitki Örtüsü;
Çoruh Vadisi içinde, yüksek dağlarla- 3225 m. Mescit, Kaçkar- 3480 m. Altıparmak, 3710 m. Verçenik- çevrili, denize yakınlığı ve su kaynaklarıyla- Altıparmak- Barhal Çayı, Hatila Deresi’nde, Arhavi – Ortacalar, Borçka Camili- Maçahel, Cehennnem ve Öğdem dereleri, Güngörmez Suyu, Karagöller, Yusufeli- Barhal ve Cilo şelaleleri- beslenen yaylalar –Ayder, Kafkasör, Çatallar, Özgüven yaylaları- ile öne çıkmaktadır.
Artvin topraklarının % 95’i ormanlarla ve Karagöl denen çok sayıda küçük göle sahiptir.
Ulaşım; Ülkenin her yerinden karayolları ile kolaylıkla ulaşılabilen Artvin ili ve çevresine Rize-Artin arasındaki havaalanı yolula da ulaşmak mümkündür.
Tarihi;
Anadolu’daki diğer illere kıyasla oldukça yeni bir yerleşime sahip Artvin il merkezinin kuruluş tarihi Ortaçağa kadar gitmemektedir. Ancak ili içine alan bölgenin tarihi MÖ 2000 Hurriler dönemine kadar gittiği yapılan kazılarla ortaya çıkarılmıştır.
Daha sonra Mitannilerin 200 yıl kadar yaşadığı Artvin çevresinde sırasıyla Hitit, MÖ 8 yy.da Kimmer ve MÖ 7 yy. da İskitler de yaşamışlardır.
Kent hakkındaki bilgilerin önemli bölümü MÖ 431- MÖ 351 yılları arasında bölgede bulunan seyyah, tarihçi ve coğrafyacıların yerel unsurlardan bahsettikleri kitaplardan öğrenilmektedir.
Klasik çağda Kolhis adıyla anılan Artvin’de 4. yy. dan sonra farklı dillere- Laz, Kafkas, Hint- İran, Türkçe- sahip pek çok ulusun – Kolkh- İdyalı, Makron- Tsanlar, Taokh- Diaokh- Dido, Kimmer, İskit- Çikot, Hemşin ve Şavşatlılar, Kuman- Kıpçak– yaşadığı bilinmektedir.
Amasyalı ünlü coğrafyacı Strabon’a göre, Artvin MÖ 1. yy. da Mithridates tarafından alınarak Pontos Krallığı’na bağlanmış ve daha sonra Romalı komutan Pompeius tarafından ele geçirilen kent yerel krallıklara bırakılmıştır.
Roma’nın ardından 395 yılında Bizans toprağı olan Artvin ve çevresinde yaşayan uygarlıklar- 5. yy. Bizans’ın ardından Sasaniler ve 646 yılında Müslümanlarla tanışmış, 11.- 13.yy. Selçuklu, Gürcü, 14.-15. yy. da Akkoyunlu, 1481- 1512 yıllarında Osmanlı, Dulkadiroğullar- 19 . yy. da Türk toprağı- olmuştur.
Artvin 1828- 1878- 1921 arasında Osmanlı- Rus, İngiliz, Gürcülerle çıkan antlaşmazlık ve savaşlar sırasında sık sık işgal edilmiştir.
Artvin pek çok kez çeşitli uluslar arasında el değiştirmiş, işgale uğramış olsa da 1921 yılından sonra bağımsızlığına kavuşmuş ve Türkiye Cumhuriyeti ili olmuştur.
Artvin ve çevresindeki tarihi yapı ve yapıtları;
2-1-1- Artvin- Livana-Kalesi:
Artvin kent merkezine yakın 70 m. yükseklikte bir tepede ana kayaya bitişik olan kale, 10. yy. da, Belgrat Krallığı tarafından sarnıç ve şapel ile birlikte yapılmıştır.
Zaman zaman yıpransa da çeşitli dönemlerde özellikle 16. yy. da Osmanlılar tarafından kullanılan ve onarılan kale halen kentin en önemli tarihi simgelerinden biridir.
Yine aynı dönemlerde kent ve çevresinde inşa edilen diğer kalelerden; Şavşat’ta, Belgrat Krallığı zamanında yapılan Osmanlılar tarafından da onarılarak kullanılan Şavşat- Satlel Kalesi, Ardanuç’ta yörenin en eski kalelerinden biri tarihi milattan önceki dönemlere ait olduğu yapılan araştırmalarla ortaya çıkarılan Belgrat Krallığı, Çıldır Atabekleri ve Osmanlılar tarafından yönetim merkezi olarak da kullanılan Ardanuç- Gevherik- Kalesi bölgenin önemli savunma ve korunma yapıları aynı zamanda bölgenin önemli tarihi simgeleridir.
Artvin ve çevresinde günümüze geçmişten izler taşıyan tarihi dini yapılardan Şavşat- Kocabey, Yusufeli- Demirkent, Ardanuç- İskender Paşa camileri, Hatice Hanım, Ali Paşa, Süleyman Paşa türbeleri ile Altıparmak- Barhal- Manastır Kilisesi Cami, Porta Manastır Kilisesi, Hamamlı-Dolıshana- Manastır Kilisesi Yusufeli- İşhan Kilisesi, Dörtkilise Manastırı, Ardanuç- Yeni Rabat Kilisesi, Borçka- İbriga Şapeli, Şavşat- Tibeti Kilisesi, Köprülü kilise ve manastırları önemli dini ve tarihi mekânlar arasındadırlar.
Bölgede yer alan diğer önemli tarihi yapılardan bazıları da; köprüler, 1878 yılında, Osmanlılar tarafından yaptırılan üç gözlü, düz yollu, 64 m. uzunluğunda, günümüze kadar sağlam gelebilen Berta Köprüsü, Arhavi- Ortacalar’da birbirine dik iki köprü şeklinde tasarlanan ve gözlü taşlı köprüler grubunda yer alan Ortacalar Çifte Köprüsü bölgenin önemli tarihi geçitlerinden sayılmaktadır.
Kentteki önemli su kaynaklarından çeşmelerden 1783 yılında, Asma Sultanın kâhyası Çelebi Efendi tarafından yaptırılan ancak bir kısmı halen görülebilen klasik Osmanlı yapısı Çelebi Efendi Çeşmesi de dikkat çeken diğer tarihi yapılardır.
Bölgedeki en bilinen ve geçmişten günümüze kullanılan doğal alanlardan; Karagöl Sahara Milli Parkı, Hatila Vadisi, Camili-Efeler Tabiatı Koruma Alanı ve Gorgit Tabiatı Koruma Alanı ile Hopa- Kemalpaşa Plajı, Hopa Kopmuş Plajı ve Arhavi Plajları sıkça denize girilen yerlerdir.
Ayrıca dünyanın en önemli rafting ve su sporları merkezlerinden Çoruh Nehri ve yaylalarda- başta Çamlıhemşin ve Ayder- doğa yürüyüşleri, kamp için uygun milli parklar, ormanlık alanların yanında derelerinde balıkçılık da yapılabilmektedir.