IĞDIR

9- Iğdır;

Coğrafi;

Komşular; Iğdır, Azerbeycan- Nahçıvan, güneyde Ağrı, batıda Kars, İran ve Ermenistan ile komşudur.

Yüzölçümü; 3.588 km2. 

İlçeler;Aralık, Karakoyunlu, Tuzluce ve Merkez ilçe Iğdır.

İklim; Türkiye’nin en yüksek dağı 5165 m. Ağrı’nın eteğindeki 800- 900 m. platoda bulunan kentin il merkezi ve ilçeleri arasında değişiklik gösteren karasal ve Akdeniz ikliminin karasal tipinin karışımı görülmektedir. 

Bir çeşit vaha olan ilin iklimi bölge geneline göre daha ılıman olmasına karşın pek çok yerinde yazları sıcak ve kurak, kışları soğuktur. Igdır çevre illerine göre rakımdan dolayı da bölgedeki diğer illere göre de daha az yağış alır.  

Bitki Örtüsü; Topraklarının %74’ü, başta 5165 m. Büyük Ağrı olmak üzere küçüklü büyüklü dağlarla – 2811 m., Durak 2811 m., Zor 3196 m., Pamuk 2639 m., Küçük Ağrı 3.986 m.-çevrilidir. Yüksek dağlar arasında Aras Nehri boyunca, farklı yükseklikte ve genişlikteki çöküntü ovalar  –Erivan-Revan, Iğdır, Dil ovaları, Sürmeli-Aras, Sahat Çukurları– ilin % 26’sını oluşmaktadır. 

Bu değişen iklim ve toprak yapısına bağlı olarak il ve çevresinin bitki örtüsü de değişmektedir.

Ilıman iklimin de etkisiyle ilin verimli topraklarında zeytin ve turunçgil dışında her türlü meyve ve sebze yetiştirilebilmektedir.

Ulaşım;Igdır’a ülkenin her yerinden karayolu ve havayolu ile kolaylıkla ulaşmak mümkündür.

Tarihi;

Çok eski dönemlerde kervan yolları üzerinde bulunan Iğdır’ın tarihi, arkeolojik ve prehistorik dönemlere kadar gittiği araştırmalarla ortaya çıkarılmıştır.

Iğdır’ın ilk yerleşimcileri prehistorik dönemde yaşayan MÖ 5000- MÖ 4000 Hurriler daha sonra MÖ 3000- MÖ 2000 Mitanni, Eti-Hitit, MÖ 1200 Trako- Frigler, Asur, Kimmer, Med, Pers, Sümer, Subai, MÖ 1100- MÖ 800 Urartu, MÖ 665 İskit- Saka, MÖ 642- 226 Sasani, Oğuz, Arap Bizans, 1064 Selçuklu, 1239 Moğol ve 1514 Osmanlıların izlerini barındıran kentin bugünkü adı Oğuzhan’ın torunlarından Iğdır Beğ’den gelmektedir. 

1877- 1878 yıllarında Osmanlı- Rus savaşından ardından 42 yıl Rusların yönetimi altında kalan Iğdır, Brest- Litovsk antlaşmasıyla Türkiye’ye bağlanmış ve 1992 yılında da il olmuştur.

Iğdır ve Çevresindeki Tarihi Yapılar;

9-1-1- Koç Başlı Mezarlar; 

Iğdır’da eski mezarlıklardaki yiğit, kahraman kişilerin mezarlarına konan koç başlı mezarların Karakoyunlulara ait olduğu bilinmektedir. İle özgü bu mezarlar tarihi belgeleri gibidir.

Halen görülebilen mezar detayları bölgenin tarihi dokusunun anahtarları olarak kabul edilmektedir.

9-2-1- Ağrı Dağı;

Ülkemizin ve Avrupa’nın en yüksek zirvesi 5.137- 5165 m.lik büyük bir volkan konisi, sönmüş bir yanardağ olan %35’i Ağrı, % 65’i Iğdır sınırları içindedir. 

Ağrı Dağı, Ermenistan, Nahçıvan ve İran sınırlarının kesişme noktası yakınında yer almaktadır.

Yanındaki Küçük Ağrı Dağı ile birlikte çevre uzunluğu 128 km. olan Ağrı Dağı, 1.188 km2.lik bir tabana oturmaktadır. 

Üç doruğa sahip dağın en yüksek yeri Iğdır’a bakmaktadır.

Doruğunda bir buzul takkesi bulunan dağın 4000 m. yükseklikten itibaren yaz- kış karlarla kaplı ve özellikle kış aylarında sis, rüzgâr ve kar fırtınalarından başını alamamaktadır.

Nuh’un Gemisi’ni de içinde barındırdığına inanılan Ağrı Dağı’na tırmanmak Küçük Ağrı ile birlikte her zaman merak ve ilgi konusu olmuştur. 

2004 yılında Milli Park ilan edilen ve çok uzak noktalardan görülebilen Ağrı Dağı bölgenin bir çeşit yol göstericisidir.

9-3-1- Meteor- Göktaşı- Çukuru; 

İl merkezine 42 km. uzaklıkta, Korhan Yaylası’ndaki çukurun 1892 yılında oluştuğu bilinmektedir. 

Arizona’dan sonra dünyanın en büyük çukuru kabul edilen alan 35 m. genişlikte ve 60 m. derinliktedir.

Renkli çiçek florası, doğal, eşsiz manzarasıyla çok özel, farklı ve görülmeye değer bir yerdir.

9-4-1- Kültepe Mezarlığı;

Melikli beldesi yakınlarında Urartulara ait mezarlıkta tarihe ışık tutabilecek çok sayıda süs eşyası, silahlar ve mühürler bulunmuştur. 

9-5-1- Aralık- Ahura- Yenidoğan- Harabeleri;

Aralık İlçesi’ne 18 km. uzaklıkta, Büyük Ağrı Dağı’nın kuzeyinde, Yakup Vadisi’ndeki 1750 m. alana yayılan bölgede ülke tarihine ışık tutan harabeler, MÖ 2. yy. da  Artaksiyalı Krallığı zamanında kurulduğu yapılan araştırmalarla ortaya konmuştur.

9-6-1-Tuzluca Tuz Mağarası; 

Tuz Mağarası, Tuzluca İlçesi’nde 55 dönümlük bir araziyi kaplamaktadır. 

Günlük 60 ton tuz üretilen tünellerdeki hava pek çok hastalığa iyi gelmektedir.

İlde yapılması gereken yayla turizmi, kuş gözlemciliği, yürüyüş parkurları, dağcılık, yamaç paraşütü, atçılık, dağ bisikleti aktivitelerinin yanı sıra Karakale harabeleri, Kültepe Höyüğü, Korhan Yaylası,  Karakoyunlu ve Asma Köy Sit alanları, Selçuklu- Harmandöven Kervansarayı, Köroğlu Kalesi, Sürmeli Kalesi, Kümbet, Iğdır- Korğanı Kalesi, Tuzluca Mağaraları, Ermeni Soykırım Müzesi, Leylek Heykeli görülmesi gereken tarihi, doğal ve turistik yerlerdir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top